Beschrijving van een S-N Curve

Vermoeiingseigenschappen van materialen worden vaak beschreven met behulp van de vermoeiingsgrens of de S-N curve (vermoeiingskromme, Wöhler curve). De S-N curve beschrijft de relatie tussen de spanningsamplitude en aantal wissels tot breuk. In de onderstaande figuur wordt een S-N curve getoond. Op de horizontale as is het aantal wissels tot breuk op logaritmische schaal uitgezet. Op de verticale as (lineair of logaritmisch) is de amplitude (soms de maximale spanning) van de spanningswissel gegeven.
S-N curves worden bepaald met behulp van vermoeiingsproeven. Tests worden uitgevoerd door het aanbrengen van wisselende spanningen met constante amplitude op een proefstuk tot breuk van het proefstuk. In sommige gevallen wordt de test gestopt bij een bepaald, zeer groot aantal wissels (N>10^6). Het resultaat wordt dan beschouwd als oneindige levensduur.
S-N curves worden vaak gegeven voor Kt=1 (ongekerfde proefstukken). Deze curves beschrijven de vermoeiingseigenschappen van een materiaal. Vermoeiingseigenschappen van echte constructies kunnen beter worden beschreven met are S-N curves voor Kt>1 (gekerfde proefstukken).

De S-N curve hierboven heeft een aantal karakteristieken die worden besproken in het gratis ebook “Some basics about Fatigue”. Met het formulier hieronder kan je het ebook aanvragen.

Wil je meer weten over vermoeiing?

Download ons gratis ebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte van vermoeiing en Fatec Engineering.